Urla’da gezilecek yerler, Ege mutfağı, zeytinyağlıların ve otların ağırlıkta olduğu eşsiz lezzetlere sahiptir. Ayrıca taze deniz mahsullerini Urla tadabilirsiniz. Günlük hazırlanan zeytinyağlıları, lezzet güveçleri ve geleneksel hamur işleri ile Urla’ya gelen misafirlerin kalbini çalmıştır. Sanat sokağında gezerken küçük bir mola verebilirsiniz. Bu arada keçi sütü ile yapılmış enfes dondurmaları ve acıbadem kurabiyeleri de denemelisiniz.
Urla’da birçok festival düzenlendiği ve yaz aylarında sakinliğin tercih edenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır. Konaklama yerinizi mutlaka önceden ayarlamalısınız.
Urla Sanat Sokağı
Urla’nın merkezin de yer alır. Konsept kafelerden seramik atölyelerine, antikacılardan el yapımı ürünlerin satıldığı dükkanlara kadar bir çok seçenek sunar. Sanat sokağında zevkinize uyan mekânlar bulabilirsiniz. Ayrıca eş, dost, arkadaşlarınıza aradığınız hediyelik eşyaları da burada bulabilirsiniz.
Urla Malgaca Pazarı
Malgaca pazarı, kentleşmeye rağmen yaklaşık iki asırdır varlığını dürdürmekte. Tarihlerine baktığımız zaman Arasta o dönemlerin alışveriş merkezini temsil etmiştir. Bakkal, manav, kasap, terzi ve birçok dükkanı aynı yerde bulabiliyormuşsunuz. Haftalık kurulan pazarla misafirlerini karşılarmış. Köylüler ellerindeki ürünlerini Malgaca’ya getirir, burada satışa sunarlarmış. Arasta ve Malgaca yan yana bulunurlar. Malgaca ve Arasta eski günlerini yaşayamıyor olsa da tarih kokan dokusunu hala kaybetmemiştir.
Urla Plajlarında yüzün.
Ege’nin incisi, İzmir’in sahil kasabası olan Urla’da denize girmek için elbette çok alternatifiniz var. Unutmamanız gereken nokta bu masmavi denizin sularının biraz serin olduğu. Urla yaklaşık 40 km’lik upuzun bir sahil şeridine sahiptir. Bu sebeple plaj seçeneğiniz de oldukça fazla. Eğer soğuk denizi seviyorsanız Urla’nın mümkün olduğunca güneyine gitmelisiniz. Altınköy, soğuk sularıyla tam size göre. Demircili Koyu‘nda yer alan tek tesis olan Ada Camping‘e gidip piknik tadında bir gün geçirebilirsiniz.
Piknik denildiğinde aklınıza hemen mangal geliyorsa üzülmeyin, onu da kiralamanızda tesis size yardımcı oluyor. Çeşmealtı, Urla’da denize girmek için tercih edebileceğiniz diğer yerlerden biri. Çok uzun bir sahil şeridine sahiptir. Çeşmealtı‘nda farklı zevklere hitap eden birçok tesis bulunduğu için alternatifiniz de çok. Deniz biraz ılık olsun derseniz, Özbek‘teki Aydilek Koyu‘nu tercih edebilirsiniz. Burada denize havuza girer gibi merdivenle girmeniz gerekiyor. Aydilek Koyu’nda deniz suyu diğer plajlara göre daha ılık. Ancak denizkestaneleri sebebiyle deniz ayakkabılarınızı yanınızda götürmeyi unutmamanız konforunuz açısından önemli.
Urla’da gezilecek yerler
Deneyimlemeniz gereken 10 eşsiz tavsiyeyle seyahat programınızı renklendirebilirsiniz.
Urla’nın Meşhur Enginarını Tadın Urla’ya gidip enginar yemeden dönmek olmaz. Urla Yarımadası’na özgü sakız enginarı; erkenci, düz yapraklı ve lezzetli bir enginar türü. Urla Enginar Festivali’nde enginar dolmasından böreğine, enginarlı balıktan boyoza klasik ve yenilikçi tarifleri bir arada denemek mümkün.
Karantina Adası’nı Ziyaret Edin. Osmanlı döneminde İzmir’e gelen yabancıların ve hac kafilelerinin sağlık kontrollerinin yapıldığı yer aslında. Gelenler bulaşıcı bir hastalık taşıyorsa burada teşhis konulur ve tedavi edilirmiş. En eski limanlardan biridir. Birçok gezginin Osmanlı Devleti’ne girişi, bu adada yapılan kontrolden sonra gerçekleşirmiş. Bu kontrollerin yapıldığı bina günümüze kadar ulaşmış. Adada yapacağınız gezintide bu binayı da yakından görebilirsiniz.
Klozamenai Antik Kenti’nde Tarihe Tanıklık Edin Limantepe‘nin batısında bulunan tepelerden biridir. Karantina Adası’nda yer alan Klozamenai Antik Kenti, Helenistik dönemden kalma bir yerleşim yeri. Yapılan kazılar sonucu dünyanın ilk zeytinyağı atölyesi de burada bulundu. Urla’nın Muhteşem Köylerini Gezin Barbaros Köyü, Balıklıova Köyü, Özbek Köyü ve Bademler Köyü. Korunmuş doğası, tertemiz havası ve sıcakkanlı insanları ile gezilmeye değer yerlerden. Tabii, bunların içinde favori olan Bademler Köyü, Türkiye’nin tiyatroya sahip olan tek köyü olmasıyla biliniyor. Burası tam bir sanat yuvası. 70 yıllık kütüphaneye ve oyuncak müzesine de sahiptir. Kültürel açıdan doyuma ulaşabileceğiniz muhteşem bir rota.
Urla’daki Tarihi Evlere Uğrayın.
Sanat sokağından çıktıktan sonra Necati Cumalı Kültür ve Anı Evi karşınıza çıkıyor. Edebiyatseverlerin buluşma noktasıdır Necati Cumalı eviait ödülleri, yazarın kişisel eşyalarını ve eserlerini görebilirsiniz. Susuz Yaz, Boş Beşik ve Tütün Zamanı gibi eserleriyle Türk edebiyatında önemli bir yeri olan Necati Cumalı’nın yaşadığı evi müze olarak ziyaret etmek tarihe tanık olmanızı sağlıyor. Nobel ödüllü Yunan şair Yorgo Seferis’in bütün çocukluğunu geçirdiği yazlık ev ise şimdilerde bir otel.
Urlada gezilecek yerler arasında Şarap Mahzenlerine Gidin, Bağ Gezilerine Katılın Urla’da bir bağbozumu festivalinin düzenleniyor olması tesadüf değil elbette. Urla’nın antik çağlardan günümüze kadar gelen yaklaşık 6000 yıllık bir şarap geçmişi var. Bölgenin şarap üreticilerinin hayata geçirdiği Bağ Yolu Projesi vadır. Şarap üretiminde Urla her geçen gün adından daha çok söz ettirir oldu. Birçok tesisin olduğu bölgede şarap mahzenlerini gezebilir, şarap tadımlarına katılabilirsiniz. Urla Şarapçılık, Usca Şarapçılık, Mozaik Şarapçılık ve Urlice Şarapçılık bu tesislerin başında geliyor. Türkiye’nin vegan sertifikalı ilk şaraplarına sahip Ayda Winery de Urla-Seferihisar’da bulunuyor. Her bütçeye ve her zevke hitap eden şarapları bulabilirsiniz. Mahzenleri gezmeden ve şarap tadımı yapmadan Urla’dan dönmemelisiniz.
Şehir merkezinde , sakin huzurlu tarihi bir konakta konaklamak isterseniz mutlaka www.saklitaskonak.com adresimizden bizi ziyaret edin.
Bizimle iletişime geçmeyi unutmayın 0 545 149 33 17
İzmir’ in tarihi kenti Urla’da bulunan Saklı Taş Konak Otelimizde sizleri misafir etmekten mutluluk duyarız.