0 545 149 33 17

Urla Ot Festivali

Urla ot festivali, her yıl Özbek mahallesinde düzenlenen festivallerden biridir. Sağlıklı beslenmeyi hedef alanlara yönelik bir festivaldir. Ot festivali esnasında katılımcılar Özbek Mahallesindeki tepelere çıkarak sağlık için yararlı olan otları toplarlar. Topraktan sofraya üreticiler için mahallenin meydanında pazar vardır. Orada yaşayanlar kurulan pazarda ürettikleri ürünleri satarlar. Bu toplanan otları şu şekilde sıralayabiliriz. Gelincik otu, arapsaçı otu, kekik, hardal otu, labada, kuzu kulağı, ısırgan otu, ebegümeci, karahindibağı ve turp filizleridir. Bu otları kullanarak kimileri yemeğini yapar, kimileri salatalarını yapar. İsteğe bağlı olarak yumurtalı ot yemekleri de bulabilirsiniz. Yapılan ot yemeklerinin hepsi zeytinyağlıdır.

Otların Mücizesi

Arapsaçı Bitkisi Mucizesi

Arapçasının çok değişik, kendine has bir tadı nefis bir kokusu vardır. Görünümü dereotuna benzer ama tadı ve işlevselliği farklıdır. Şeflerimiz Ege’den toplanan otlara farklı yorumlar katarak çok farklı lezzetler ortaya koyarlar. Meselâ arapsaçı ve kuzu eti, bir araya geldiğinde Dünya’nın en muhteşem yemeğini oluştururlar. Kuru fasulye ya da nohuttu arapsaçı eşliğinde pişirirseniz gaz ve hazımsızlık problemi ortadan kalkıyor. Arapsaçı ve keçi sütü ile yapılan dondurmanın üzerine birde pancar kıtırı eklenince şahane bir şey olur. Doğanın bize sunduğu sağ, temiz, katkısız, kimyasal bulunmadan doğal beslenmek herkesin hakkıdır. İnsanlar artık uzun ve sağlıklı yaşamak istiyorlar. Dünyanın en güzel sofrası Ülkemizde kıymetini bilelim.

Gelincik Otundan Neler Yapılır?

Urla ot festivali listenin başında yer alan gelincik otu kırsal arazilerde ve yol kenarlarında yetişir.  Bahar aylarında yetişen gelinciğin en çok kırmızı renkte olanlar dikkatimizi çeker. Kırmızı renk dışında doğada mor, fuşya, pembe, beyaz ve turuncu renkte de bulunurlar. Köy pazarlarında rahatlıkla bulabilirsiniz. Bazı yörelerde bu ota kapurcak otu da denir.

Narin görünümlü olan bu bitti sadece güzel görüntüye sahip değildir. Sağlıklı yaşam üzerinde de oldukça olumlu faydaları vardır. Gelincik bitkisinin yeşil kısımları oldukça lezzetlidir. Kış aylarında sıklıkla yapılan gelincik otu kavurması, yoğurtlaması, çorbası ve salatası Ege yöresinde bulursunuz. Ayrıca gelincik otu ebegümeci, kazayağı, ısırgan gibi otlarla harmanlanarak lezzetli saç böreği ve otlu gözleme de vardır.

Gelincikler bahar aylarında çiçek açtığında da toplanır. Çiçek ve keseli tohum kısımları kullanılmaktadır. Çiçeğinden ise gelincik şerbeti ve gelincik reçeli harikadır.

Otların Faydaları

Gelincik Otunun Faydaları

Urla Ot Festivali’nde toplanan gelinciklerin faydalarını say say bitiremeyiz.

Gelincik çiçeğinin yatıştırıcı etkisi vardır. Antidepresan özelliği taşır. Çay olarak hazırlanıp tüketilir. Yatmadan önce içilen gelincik çayı rahat uyku sağlar. Güçlü bir antioksidandır. Birçok kozmetik ürünlerin içerisinde yer alır. Ciltte kızarıklık, kaşıntı, hassasiyet gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Kuzukulağı Bitkisini ve Faydaları

Kuzukulağı 20-50 cm boyunda kırmızı gövdeli kuzukulağıgiller familyasından çok yıllık bir bitkidir. Ülkemizin her yerde yetişmeye elverişli olan kuzukulağı bitkisi ekşimsi tadı ile bazı yörelerde acı otu olarak bilinir. Ok biçiminde tüysüz yaprakları ve pembe renkli çiçekleri vardır.

A, B, c vitaminleri, demir ve fosfor yönünden oldukça zengindir. Bol miktarda oksalik asit eksi yaprakları sebze olarak tüketilir.  Ayrıca halk arasında yaprakları ile hazırlanan lapalar çıban tedavisi kullanılmaktadır. Ayrıca kuzukulağı otunun yapraklarından yapılan lapası güneş yanığına iyi gelir.

C vitamini bakımından zengin olan kuzukulağı bedeni güçlendirir, diş eti problemlerine iyi gelir. Sedef ve egzama hastalıklarına da iyi geldiği bilinmektedir.

Kuzukulağı bağırsakları yumuşatır, kabızlığa karşı iyi gelir. İdrar söktürücü etkisiyle böbrekleri çalıştırır. Kökleri ise safra söktürmeye yardımcıdır. Mide şişliğine iyi geldiği bilinmektedir.

Yeşil tohumları kaynatılıp içilir ise anne sütünü artırır, iştah açar, susuzluğu keser.

Yalnız kuzukulağını romatizma rahatsızlığı, gut hastalıkları ve böbrek hastalıkları olanlar kişiler tüketmemelidir.

Urla ‘da Nerede Kalınır

Sizlerde Geleneksel Urla Ot Festivaline katılarak bu doğa mucizesi olan birbirinden sağlıklı bitkilerden yararlanabilirsiniz. Tarihi dokusu, sakinliği ile rahatlığı ile ön plana çıkan Saklı Taş Konakta Konaklayabilirsiniz. Erkan rezervasyon için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Urla Sanat Sokağı’na yakın bir otelde konaklamak için Nerede kalacağınıza karar verirken mutlaka  www.saklitaskonak.com adresimizden bizi ziyaret edin.

Bizimle iletişime geçmeyi unutmayın  0 545 149 33 17